Information

Vad är HIV och AIDS?

 • Vad är HIV och AIDS?

  HIV (Humant Immunbrist Virus) är ett virus som attackerar immunförsvaret, kroppens försvar mot sjukdom. Om den inte behandlas så kan HIV leda till AIDS (förvärvat immunbrist syndrom). HIV och AIDS kan inte botas, men de mediciner som finns tillgängliga idag hjälper människor att få en normal livslängd.

 • Hur blir någon infekterad med hiv?

  Hiv sprids genom kontakt med blod, sperma, försats, avföring, vaginala sekret eller bröstmjölk från någon som är infekterad. Överföring kan ske genom sex utan skydd.
  Det kan också orsakas av exponering för blod genom att ha delat sprutor eller nålar.
  Kvinnor som lever med hiv kan föra viruset visare till sina barn genom graviditet, förlossning och amning. Det är också möjligt att infekteras med hiv genom blodtransfusion, även om detta numera är mycket ovanligt.
  Hiv kan inte överföras från en person till en annan genom tillfällig kontakt. Det finns ingen risk för infektion när vi delar vardagliga föremål som mat, tallrikar, bestick, kläder, sängar och toaletter med en person som lever med hiv.
  Viruset sprids inte genom kontakt med svett, tårar, saliv, eller en kyss i förbigående från en infekterad person. Personer blir inte infekterade genom att äta mat som förberetts av en person som lever med hiv. Människor har inte drabbats av hiv genom insektsbett.

Om INSTI® HIV Self Test

 • Hur fungerar testet?

  Testet använder en enkel genomflödesteknik för att upptäcka HIV-1 och HIV-2-antikroppar med hjälp av en droppe mänskligt blod från ett stick i fingret. Testet detekterar inte själva viruset. Testpricken kommer endast att synas om HIV-antikroppar finns. INSTI® hiv hemtest är enkelt att utföra och mycket pålitligt, men kommer endast att fungera korrekt om du noggrant läser och följer instruktionerna. Du kan testa positivt med INSTI® hiv hemtest efter så lite som 21–22 dagar efter infektion1, men det kan ta så länge som 3 månader för att få ett positivt resultat. Ett negativt resultat kan vara missvisande till 3 månader efter infektionen.

 • Hur pålitligt är testet?

  Omfattande forskningsstudier har visat att detta test är extremt pålitligt när det utförs korrekt. Medicinska testers pålitlighet beskrivs vanligtvis med termerna sensitivitet (alla sant positiva individer testar positivt) och specificitet (alla sant negativa personer testar negativt). INSTI® HIV Self Test har visat sig ha en sensitivitet på 99.8–100% och en specificitet på 99.5–99.8%.

Resultat

 • Hur vet jag om mitt test utfördes korrekt?

  INSTI® hiv hemtest har en inbyggd kontrollprick som visar att testet har utförts korrekt och att du har tillfört rätt mängd blod från ditt stick i fingret. Om kontrollpricken inte visar sig så har ditt test inte fungerat. Vänligen släng ditt test och testa om med ett nytt test.
  Om endast kontrollpricken syns innebär det att ditt testresultat är negativt, och att du troligen inte har hiv.
  Om två prickar syns är ditt test positivt. Det innebär att du har sannolikt hiv. Även om resultaten från IINSTI® hiv hemtest är mycket pålitliga, så MÅSTE du får ett positivt prov som bekräftas av läkare så fort som möjligt så att behandling kan påbörjas omedelbart. Det är livsviktigt för din hälsa och ditt välmående att du söker medicinsk rådgivning om ditt prov är positivt.

 • Vad gör jag om resultatet är negativt?

  Fortsätt att anstränga dig för att förbli negativ genom att reducera risken att exponeras för hiv, genom att utöva säker sex och andra preventiva metoder.
  Om du tror att du har exponerats under de senaste 3 månaderna, upprepa testet efter 3 månader.
  Rekommendationen är att testas var 3–12 månader om du har en hög risk att få hiv.

 • Vad gör jag om resultatet är positivt?

  Gå till din doktor eller närmaste provtagningslokal för att få bekräftande tester. Kom ihåg att alla hiv-självtester endast är screeningtester och är inte en fastställd diagnos.